“Onze dochter kan haar eigen geldzaken niet regelen” – Martha (52)

In deze blog vertellen we je het verhaal van Martha (52) en haar dochter Frederiek (21). Sinds 2018 staat Frederiek onder bewind. De samenwerking tussen Martha, Frederiek en hun bewindvoerder Jan is een mooi voorbeeld van hoe goed bewindvoering kan werken.

(De echte namen van de personen zijn voor hun privacy vervangen door fictieve namen)

Leven met een beperking

Frederiek, de dochter van Martha, kampt sinds haar geboorte met een verstandelijke beperking. Gelukkig kan ze desondanks nog veel doen. Martha: ‘We hebben natuurlijk altijd geprobeerd het beste voor Frederiek mogelijk te maken. Zo heeft ze speciaal onderwijs gevolgd, waardoor ze nu een baantje heeft als hulp bij de gemeente. Erg leuk voor haar en we zijn dan ook erg blij dat ze zelfstandig dingen kan doen‘.
Vanaf jongs af aan regelen Martha en haar familie dus veel zaken voor Frederiek. Toch keek Martha op tegen het moment dat Frederiek 18 jaar oud zou worden: ‘Het is altijd een enorm geregel met toeslagen, verzekeringen en regels waaraan we moesten voldoen. Toen zei een adviseur dat Frederiek vanaf haar 18e een gedeelte zelf moest gaan regelen, voornamelijk haar financiën. Nu kwamen we er zelf al bijna niet uit, laat staan dat Frederiek dit zelf moest gaan doen. Gelukkig wees mijn zus me op bewindvoering’.
"Als er iets is, kunnen we altijd binnenlopen of opbellen"

Bewindvoerder in de buurt

Martha: “Ik wist niet wat bewindvoering inhield, maar gelukkig konden we terecht bij een lokale hulpverlener. Zijn kantoor zit maar twee straten verderop, waardoor het voor Frederiek erg makkelijk te bereiken is. Hij heeft duidelijk uitgelegd dat een bewindvoerder de financiën van je overneemt. Ook was het voor ons een fijne gedachte dat de rechtbank dit elk jaar controleert”.

In 2018, toen Frederiek 18 werd, is ze onder bewind gesteld. Dit betekent dat bewindvoerder Jan de zaken nu voor haar regelt. “Als er iets is, kunnen we altijd binnenlopen of opbellen. Ook helpen ze Frederiek door duidelijk uit te leggen wat alles betekent en wat ze zelf moet doen. Frederiek vertrouwt Jan in alles wat hij voor haar doet” aldus Martha

Mooie toekomst

Na school en werk lijkt Frederiek nu ook in aanmerking te komen voor woonruimte. Ze kan terecht bij een woongroep in haar thuisstad. Een mooie stap, die dankzij de goede hulp van haar hulpverlener alleen maar makkelijker werd. ‘Doordat de financiën goed op orde zijn, wisten we direct of het haalbaar was of niet’.

Martha: ‘De stap naar bewind is voor Frederiek erg fijn geweest. Maar ook voor mij, want zelf had ik dit niet allemaal kunnen regelen. Laat staan dat ik zelf bewindvoering had moeten doen voor Frederiek. We zijn dus erg blij met bewindvoerder Jan haha!’

Vind een bewindvoerder in jouw regio