In 5 stappen bewindvoerder kiezen

In 5 stappen de juiste bewindvoerder kiezen.

Een bewindvoerder kiezen is geen keuze die je eenvoudig maakt. Ze beslissen namelijk over jouw geldzaken. Maar jij mag wel zelf beslissen wie dat dan is. Maak daarom een goede keuze!

Soms komt het voor dat hulpverleners die jou helpen of gemeenten en andere instanties je een bewindvoerder aanreiken. Vaak omdat deze partijen vaker samenwerken. Dat betekent natuurlijk niet dat jij zelf een goed gevoel hebt bij die bewindvoerder. Maak daarom altijd gebruik van je recht om zelf een bewindvoerder te kiezen. 

Een bewindvoerder kiezen

In deze 5 stappen lees je waar je op kunt letten bij het kiezen van een bewindvoerder voor jezelf of voor een ander:
Lees hieronder wat elke stap inhoudt.
Stap 1
Op je bewindvoerder kunnen bouwen en vertrouwen.

Vertrouwen is  erg belangrijk als je een bewindvoerder gaat kiezen Er zullen momenten komen waarop je het niet eens bent met de gemaakte keuzes. Je moet er dan op kunnen vertrouwen dat deze keuzes worden gemaakt in jouw belang. Vertrouwen is echter iets dat vaak moet groeien.

Vertrouwen hebben in je bewindvoerder betekent:

  • Ervan overtuigd zijn dat hij/ zij in staat is om de juiste keuzes te maken (ook al zijn ze anders dan je zelf soms zou willen);
  • ervan overtuigd zijn dat hij/zij je op de juiste momenten informeert;
  • ervan overtuigd zijn dat hij/zij in jouw behoeften kan voorzien;
  • ervan overtuigd zijn dat hij/ zij je helpt wanneer het zelf niet lukt.
Stap 2
Een betrouwbare bewindvoerder kiezen.

Hoe kies je een betrouwbare partij? Dat doe je door naar een aantal dingen te kijken. Betrouwbaarheid begint bij bewindvoerders met het feit dat ze jaarlijks door de rechtbank worden gecontroleerd. Ook zijn de meeste bewindvoerders aangesloten bij een branchevereniging. In Nederland zijn er vier grote brancheverenigingen namelijk; Horus, NBPB, NBBI en de NVVK. Is de bewindvoerder die je hebt gevonden bij een van deze verenigingen aangesloten dan kun je er op rekenen dat ze jaarlijks worden gecontroleerd door een auditor (een professioneel accountant die jaarlijks steekproeven doet om kwaliteit te garanderen).

Stap 3
Kies voor een ervaren bewindvoerder.

Een bewindvoerder heeft een uitdagende taak vanwege alle wetten en regels die gelden. Jouw bewindvoerder moet veel weten van alle regels die gelden binnen Nederland op financieel gebied en moet weten waar jij recht op hebt. Als ze dit niet weten dan loop jij geld mis en ben jij de dupe van de fouten die ze maken. Iets dat je graag wilt voorkomen. Kies daarom voor een ervaren bewindvoerder. Deze weet namelijk welke regels gelden en waar je recht op hebt. Veel bewindvoerders hebben 10-tallen en soms 100-en mensen onder bewind en hebben daardoor veel ervaring opgedaan. Hierdoor hebben ze de meeste situaties wel eens mee gemaakt en weten ze precies waar jij recht op hebt. Daarom wil je een bewindvoerder kiezen die ervaring heeft.

Stap 4:
Ga met de bewindvoerder in gesprek.

Zoals eerder aangegeven is vertrouwen het allerbelangrijkste. En vertrouwen krijg je vooral als je het gesprek aangaat met iemand. Daarom adviseren wij eerst een gesprek te plannen met je toekomstige bewindvoerder en te kijken of je vertrouwen hebt in deze persoon en/of dit bedrijf. Enkele vragen die je daarbij kunt stellen:

  • Hoe vaak je contact op kunt nemen en op welke tijdstippen;
  • Hoe je contact op kunt nemen bij noodsituaties;
  • Hoe ze je helpen e.e.a. zelf op termijn weer op te pakken (als dat het doel is);
  • Hoe snel ze op vragen reageren;
  • Of ze wel eens bij je thuis langs komen;
  • Etc.

Ga daarnaast eerst eens met de bewindvoerder om elkaar te leren kennen. Dat kan door simpelweg je gegevens achter te laten door het formulierin te vullen en een bewindvoerder uit jouw regio neemt contact op. 

Stap 5
Een bewindvoerder kiezen en beginnen.

Goed, nu heb je onderzocht of je vertrouwen hebt en of iemand betrouwbaar is. Je hebt inmiddels gezien dat ze ervaring hebben en je bent het gesprek met ze aan gegaan. Nu is het tijd om een keuze te maken.

Dan komt nu het belangrijkste deel: Als je eenmaal hebt gekozen met welke bewindvoerder je wilt gaan werken dan dien je te overleggen wanneer ze kunnen beginnen. Je wilt namelijk niet dat je schulden (indien dit het geval is) hoger worden. Daarom wil je na je keuze zo snel mogelijk beginnen. 

Vraag de bewindvoerder dus om een lijstje wat ze nodig hebben en lever dat aan. Als je daar hulp bij nodig hebt, vraag het aan je bewindvoerder. Op die manier kun je zo snel mogelijk starten.

Wij helpen je met het kiezen van een bewindvoerder!

Uiteraard worden bovenstaande stappen (1 t/m 4) ook door Verenigde Bewindvoerders uitgevoerd. Op deze website vind je alle bewindvoerders die wij hebben geselecteerd. Je kan je vrijblijvend aanmelden. Hierdoor hoef jij enkel een gesprek te voeren. Zo kun je zelf een goed beeld van de bewindvoerder krijgen.

Hoe wij onze bewindvoerders selecteren

Dankzij onze ervaring met bewindvoering kunnen we goede bewindvoerders selecteren. Hierbij kijken we verder dan het eerste beeld en doen we gedegen onderzoek. Hiermee hopen we iedereen die het nodig heeft een goede bewindvoerder te kunnen bieden!

Kies jouw regio en vind de bewindvoerder die bij je past

Vul het formulier in, je bent slechts 3 stappen verwijderd van de hulp die je verdient.