Kan ik zelf bewindvoering aanvragen?

Ja, je kan zelf bewindvoering aanvragen voor jou of je naaste. Zo kan je zelf in contact komen met een bewindvoerder, die vervolgens een aanvraag bij de rechtbank doet. In deze post leggen we uit waar je rekening mee moet houden bij het aanvragen van bewind.

Inhoudsopgave

Bewindvoering aanvragen

Als jij of een naaste financiële problemen heeft, is het zeer belangrijk dat je hulp zoekt. Een bewindvoerder biedt deze hulp. 

Je kan zelf contact zoeken met een bewindvoerder, bijvoorbeeld via een website of per telefoon. 

Ook kan het zijn dat een hulpverlener die jou helpt je doorverwijst naar een bewindvoerder. Ook instanties kunnen je helpen met het vinden van een goede bewindvoerder. Je kan bijvoorbeeld jouw gemeente vragen om hulp bij het vinden van een bewindvoerder.

Verenigde Bewindvoerders

Omdat er zoveel bewindvoerders weet je misschien niet waar je moet beginnen. Wij van Verenigde Bewindvoerders maken het makkelijk voor jou.

Je kan je namelijk vrijblijvend aanmelden op onze website. Wij zorgen er dan voor dat je in contact komt met een goede bewindvoerder uit jouw regio. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt.

Vind een bewindvoerder in jouw regio

In gesprek met de bewindvoerder

Zodra je in contact bent met een bewindvoerder, gaan jullie samen in gesprek over jou situatie. Jullie bespreken allerlei zaken die een bewindvoerder moet weten om jou te helpen:

  • Inkomsten en uitgaven
  • Schulden of bezittingen
  • Medische aandoeningen
  • Persoonlijke wensen of doelen

Vervolgens maakt de bewindvoerder een plan. In dit plan staat hoe de bewindvoerder jou gaat helpen om financiële problemen op te lossen of te voorkomen.

Het kan voorkomen dat bewindvoering niet nodig is, maar dat er budgetbeheer wordt aangeraden. Onze bewindvoerders zoeken de best mogelijke oplossing voor jouw situatie, welke oplossing dat ook is!

 

Controle door de rechtbank

De bewindvoerder en jij moeten het samen eens worden over het plan. Als jullie allebei een goed gevoel hebben over de hulp die de bewindvoerder gaat bieden, dan moet het plan worden gecontroleerd. Dit doet de rechtbank.

Intake door de rechtbank

De rechter keurt het plan eenmalig bij de intake. Als de rechtbank ziet dat het een goed en betrouwbaar plan is, dan wordt het goedgekeurd. Vanaf dat moment sta je onder bewind en regelt de bewindvoerder jouw geldzaken.

Jaarlijkse controle van de bewindvoerder

Ook controleert de rechtbank elk jaar opnieuw hoe het bewind gaat. De bewindvoerder moet laten zien dat jij volgens de regels wordt geholpen. Zo weet je zeker dat er goed met jouw financiën wordt omgegaan.

Meer lezen?

Wil je meer weten over het aanvragen van bewindvoering? Klik op onderstaande knop voor meer informatie over hoe lang het duurt, wat de bewindvoerder precies doet en meer:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *