Wat gebeurt er als ik mijn energierekening niet kan betalen?

Kun je de energierekening niet meer betalen? Hoge energieprijzen kunnen ervoor zorgen dat je een betalingsachterstand oploopt. Een bewindvoerder kan je hierbij helpen door middel van schuldhulpverlening. Wacht niet te lang met het zoeken van hulp.

Inhoud van deze blog

Hoe ontstaan betalingsachterstanden bij je energieleverancier?

Betalingsherinneringen

Als je jouw energierekening niet op tijd betaald, dan krijg je een betalingsherinnering. Je moet dan binnen twee weken betalen.

Lukt dat ook niet? Dan krijg je nog een betalingsherinnering en heb je wederom twee weken de tijd om te betalen. Daarna kan er nog een derde herinnering volgen, die wederom twee weken de tijd geeft om te betalen.

Incassobureau en afsluiting

Na deze betalingsherinneringen (3 in totaal) kan de energieleverancier een incassobureau inschakelen. Een incassobureau kan de schuld bij je aan de deur komen vorderen. Ook kan de energieleverancier extra kosten in rekening brengen. 

Betaal je de rekening niet, dan wordt je waarschijnlijk afgesloten van energie. Je gas, water en elektriciteit worden dan afgesloten. Dit is natuurlijk een enorm probleem!

energierekening gas

Betalingsregeling voor energie

Voordat je afgesloten wordt, biedt de energieleverancier je meestal een betalingsregeling aan. Dit betekent dat je in delen mag betalen, verspreid over een bepaalde tijd. Hierdoor kun je de rekening alsnog voldoen.

De energieleverancier biedt een regeling aan per telefoon, brief of e-mail. Zorg dat je hier altijd op reageert.

Zolang je contact hebt met een energieleverancier over een betalingsregeling, mag je nog niet worden afgesloten. 

Hulp van een bewindvoerder bij je energierekening

Schuldhulpverlening

Lukt het niet om een betalingsregeling af te spreken? Of kun je deze simpelweg niet betalen? Dan kan een schuldhulpverlener, zoals een bewindvoerder, je helpen.

Vaak geeft de energieleverancier je gegevens door aan de gemeente. De gemeente zoekt dan hulp voor je. 

Maar je kan ook zelf een bewindvoerder of budgetbeheerder om hulp vragen. Onze bewindvoerders helpen je graag. Bijvoorbeeld door jouw geldzaken te beheren en het contact met de energieleverancier in goede banen te leiden. Hierdoor voorkom je problematische schulden.

De bewindvoerder maakt afspraken met de energieleverancier

Als een bewindvoerder of budgetbeheerder jou gaat helpen, krijg je hier een bewijs van. Dit bewijs moet je aanleveren bij de energieleverancier. Dit kan de bewindvoerder of budgetbeheerder voor je regelen.

De energieleverancier weet nu dat je professionele hulp hebt. Hierdoor is de kans dat je wordt afgesloten heel klein. Ook kan de bewindvoerder een betalingsregeling treffen en deze afhandelen voor jou. Dit geeft rust en zekerheid voor jou!

Energie afsluiten

Een energieleverancier mag jouw energie niet afsluiten als je:

  • In contact bent over een betalingsregeling
  • Bent aangemeld bij een schuldhulpverlener (zoals een bewindvoerder)
  • Er ernstige gezondheidsrisico’s ontstaan bij afsluiting
Het afsluiten van de energie mag wel als:
  • Je niet reageert op voorstellen van de energieleverancier
  • Je de afspraken niet nakomt.
  • Je misbruikt maakt van de aansluiting of als je fraude pleegt.

Ik ben al afgesloten van energie. Wat nu?

Als je kan aantonen dat je bent aangemeld bij een bewindvoerder of een andere schuldhulpverlener, dan wordt je weer aangesloten. Zorg daarom dat je dit op tijd aanvraagt.

Ook kan je alsnog zelf een betalingsregeling afspreken met je energieleverancier. Ook dit kost tijd.

Problemen op dit onderwerp kun je melden bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Meer weten over schuldhulpverlening?

Wil je meer weten of bewindvoering? Of hoe het jou kan helpen om je energierekening te kunnen betalen? Klik op onderstaande knop voor meer informatie.