De 7 taken van een bewindvoerder

De 7 taken van een bewindvoerder

Als je met bewindvoering te maken krijgt, wil je natuurlijk graag weten wat bewind precies is. De meest gestelde vraag is dan ook ‘Wat is bewindvoering?’. Om die vraag goed te beantwoorden, leggen we in deze blog uit wat een bewindvoerder precies doet.
Voordat we de taken van een bewindvoerder op een rijtje zetten, moet je eerst het doel weten. Het doel van een bewindvoerder is om iemands financiën op orde te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan schulden aflossen, vermogen beschermen of financiële problemen voorkomen.

Wat doet een bewindvoerder?

De 7 taken van een bewindvoerder

1) Een overzicht maken van je financiële situatie

Een bewindvoerder begint met een inventarisatie van jouw geldzaken. Dit betekent dat de bewindvoerder je inkomsten en uitgaven op een rijtje zet. Zo weet je wat er aan geld binnenkomt en er weer uit gaat aan lasten.
Ook kijkt de bewindvoerder naar de schulden en bezittingen. Hierdoor krijgt de bewindvoerder een goed beeld van jouw situatie. Dit is de basis voor het goed regelen van jouw geldzaken.

2) Een budgetplan opstellen

Nu de financiële situatie duidelijk is, maakt de bewindvoerder een budgetplan. In dit plan wordt beschreven hoe de geldzaken op orde gemaakt kunnen worden.

In het plan staat waar het geld aan uitgegeven mag worden, zoals aflossen van schulden en het leefgeld. Dit leefgeld is het budget dat jij kan uitgeven voor dagelijks levensonderhoud. De bewindvoerder houd hierbij rekening met jouw leefsituatie.

3) Jouw geldzaken beheren

De bewindvoerder regelt jouw geldzaken. Dit betekent dat de vaste lasten worden betaald, de administratie wordt beheerd en jij geholpen wordt met je eigen betalingen.

Ook zorgt de bewindvoerder dat jij je leefgeld ontvangt.

4) Contact met instanties en schuldeisers onderhouden

De bewindvoerder regelt daarnaast ook het contact met instanties en schuldeisers. Hierdoor wordt alles goed geregeld en kom je niet voor verrassingen te staan met bijvoorbeeld deurwaarders.

5) Verzekeringen, bankrekeningen en toeslagen regelen

Het afsluiten van verzekeringen, bankrekening en toeslagen is bij de bewindvoerder in goede handen. Door allerlei regels kan dit erg ingewikkeld zijn.

6) Post ontvangen en controleren

Veel geldzaken gaan mis omdat er problemen zijn met lastige brieven en aanmaningen. De bewindvoerder regelt dat de post op één plek binnenkomt. Hierdoor kan de bewindvoerder de post controleren. Als er iets niet klopt of de schuldeisers doen iets verkeerd, kan dit gelijk worden opgelost.

7) Zich laten controleren door de rechtbank

De bewindvoerder wordt zelf ook gecontroleerd. Dit doet de rechtbank. Elk jaar moet de bewindvoerder een overzicht maken en deze wordt door de rechter beoordeeld. Zo weet je zeker dat de bewindvoerder alles volgens de regels doet.

Ook moet de bewindvoerder jou, de cliënt, goed op de hoogte houden. Een goede bewindvoerder legt alles duidelijk uit en helpt je naar een toekomst zonder geldproblemen.

Een bewindvoerder aanvragen

Zoals je leest doet een bewindvoerder best veel. Zonder bewindvoerder moet je deze zaken allemaal zelf regelen. Denk je dat niet lukt? Of heb je financiële problemen die graag op zou willen lossen?
Op deze website vind je goede bewindvoerders die je helpen bij je problemen. Dankzij Verenigde Bewindvoerders komt je eenvoudig en snel in contact met een bewindvoerder in jouw regio.

Vind een bewindvoerder in jouw regio

Meer weten over bewindvoering?