De 7 taken van een bewindvoerder

De 7 taken van een bewindvoerder

Als je met bewindvoering te maken krijgt, wil je natuurlijk graag weten wat bewind precies is. De meest gestelde vraag is dan ook ‘Wat is bewindvoering?’. Om die vraag goed te beantwoorden, leggen we in deze blog uit wat een bewindvoerder precies doet.
Voordat we de taken van een bewindvoerder op een rijtje zetten, moet je eerst het doel weten. Het doel van een bewindvoerder is om iemands financiën op orde te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan schulden aflossen, vermogen beschermen of financiële problemen voorkomen.

Wat doet een bewindvoerder?

De 7 taken van een bewindvoerder

1) Een overzicht maken van je financiële situatie

Een bewindvoerder begint met een inventarisatie van jouw geldzaken. Dit betekent dat de bewindvoerder je inkomsten en uitgaven op een rijtje zet. Zo weet je wat er aan geld binnenkomt en er weer uit gaat aan lasten.
Ook kijkt de bewindvoerder naar de schulden en bezittingen. Hierdoor krijgt de bewindvoerder een goed beeld van jouw situatie. Dit is de basis voor het goed regelen van jouw geldzaken.

2) Een budgetplan opstellen

Nu de financiële situatie duidelijk is, maakt de bewindvoerder een budgetplan. In dit plan wordt beschreven hoe de geldzaken op orde gemaakt kunnen worden.

In het plan staat waar het geld aan uitgegeven mag worden, zoals aflossen van schulden en het leefgeld. Dit leefgeld is het budget dat jij kan uitgeven voor dagelijks levensonderhoud. De bewindvoerder houd hierbij rekening met jouw leefsituatie.

3) Jouw geldzaken beheren

De bewindvoerder regelt jouw geldzaken. Dit betekent dat de vaste lasten worden betaald, de administratie wordt beheerd en jij geholpen wordt met je eigen betalingen.

Ook zorgt