Het aantal mensen met schulden blijft maar stijgen

Het kan je niet ontgaan zijn dat de prijzen sterk zijn gestegen de afgelopen tijd. Ook afgelopen augustus was de inflatie hoog, namelijk 12%. Voor de mensen met een laag inkomen en weinig bestedingsruimte is dit een groot probleem. 

Voeding, energie en benzine

Het CBS noemt de prijsstijgingen ‘enorm’. Zo was voeding in augustus meer dan 13% duurder (!) dan een jaar eerder. Ook de kosten van energie stijgen het hele jaar al. Zowel het gas voor verwarming als de benzine voor de auto wordt alsmaar duurder. Zeker nu de winterperiode er aan zit te komen, gaat dit een grote postenkost worden voor veel huishoudens. 

Schulden stijgen ook

De prijzen van goederen stijgen altijd wel iets, maar waarom is het nu zo extreem? Dat komt onder andere door de schaarste aan grondstoffen, maar ook door de oorlog in Oekraïne. Hierdoor willen we minder gebruik maken van het Russische gas.

Omdat de inkomens van mensen niet zo snel stijgen, hebben we minder te besteden. Met hetzelfde inkomen kun je namelijk minder kopen.

Wat kun je doen tegen schulden?

Om schulden te voorkomen kun je geld besparen, bijvoorbeeld door minder energie te verbruiken. Laat de auto wat vaker staan of zet de thermostaat een graadje lager. Ook is het slim om goed te kijken welke boodschappen je aanschaft of enkele abonnementen opzegt.

Toch is het voor steeds meer mensen gewoon niet te doen. Dan kan schuldhulpverlening een goede uitkomst zijn. Bijvoorbeeld bewindvoering of budgetbeheer. Een professionele hulpverlener helpt je dan bij je financiën en maakt een plan gericht op jouw situatie.

Lees hier meer over wat een bewindvoerder allemaal doet

Meer weten over schuldhulpverlening?

Wil je meer weten of bewindvoering? Klik op onderstaande knop voor meer informatie.