Schuldenhulp

Wat moet ik doen met mijn schulden?

Je hebt een schuld als je nog geld moet betalen aan een ander. Dit heet een openstaand bedrag. Elke Nederlander heeft wel eens een schuld. Als je je schulden niet meer kunt betalen, dan kom je in een vervelende situatie terecht. 

Gelukkig zijn er veel schuldhulpverleners die je kunnen helpen, zoals je gemeente of een bewindvoerder. Op deze pagina leggen we uit:

  • wat schulden zijn
  • wanneer jouw schulden problematisch of niet problematisch zijn
  • naar welke hulpverlener je kunt gaan om je schulden op te lossen

Schulden

Onder schulden vallen alle openstaande bedragen die je nog moet betalen, zoals geleend geld, een studieschuld of een product dat je op afbetaling hebt gekocht.

Schulden zijn niet aan te raden, maar in veel gevallen ook niet direct een probleem. Het wordt pas een probleem als je de betalingsafspraken niet meer kunt nakomen. Dan ontstaan er betalingsachterstanden.

Het kan voorkomen dat een kleine schuld erg snel oploopt naar een groot bedrag. Het afbetalen van schulden kan dan jaren duren. Dit wil je zo snel mogelijk voorkomen!

Hoe erg zijn mijn schulden?

Elk persoon heeft andere schulden. Het is daarom moeilijk om situaties te vergelijken. Wel zijn er twee categorieën schuldsituaties:

Dit zijn schulden die binnen 3 jaar op te lossen zijn.

Problematische schulden zijn betalingsachterstanden die niet binnen 3 jaar zijn op te lossen.

Wat zijn problematische schulden?

Problematische schulden zijn betalingsachterstanden die niet binnen drie jaar zijn op te lossen.

Het is goed om te weten of je schulden problematisch zijn of niet. Problematische schulden kunnen vaak het beste worden opgelost door een bewindvoerder, terwijl andere schulden ook door andere hulpverleners kunnen worden opgelost.

Waar moet ik heen met mijn schulden?

Wacht niet met het vragen om hulp als je schulden hebt. Natuurlijk is het niet leuk om over je schulden te vertellen, maar goede hulp voorkomt schulden en lost ze op. Probeer daarom altijd hulp te zoeken!

Als je hulp bij schulden zoekt, kun je op verschillende plaatsen terecht:

  •  De gemeente: Hier kun je terecht voor (gratis) advies. Ook kun je een aanvraag voor schuldbemiddeling of schuldsanering doen. De gemeente kijkt of ze jou kan helpen bij je schulden. Dit heet een minnelijk traject.
  • Een bewindvoerder: In heel Nederland vind je bewindvoerders. Dit zijn hulpverleners die je helpen bij problematische schulden of als je zelf je geldzaken niet meer kunt regelen. Bewind betekent dat je geldzaken worden overgenomen. (Lees meer)
  • Budgetbeheerder: Hierbij krijg je hulp bij je geldzaken, maar regel je alles zelf nog. Deze hulp ga je vrijwillig aan.
  • SchuldHulpMaatje: Een vrijwilliger helpt jou met je geldzaken. 

Daarnaast zijn er nog andere, specifieke vormen van schuldhulpverlening die we nu buiten beschouwing laten.

Zet de eerste stap!

Waar moet je beginnen? Wij raden je aan om eerst jouw gemeente te raadplegen. Mocht je dit spannend vinden, vraag dan een familielid of vriend om je te helpen.

Denk je dat je schulden problematisch zijn of worden? Dan kan een bewindvoerder je helpen. VerenigdeBewindvoerders.nl helpt je met het vinden van een goede bewindvoerder in jouw regio.

De oorzaak van schulden

Schulden zijn afhankelijk van je inkomen en uitgaven. Hoe duurder het leven is, hoe groter de kans dat er schulden ontstaan bij huishoudens. In Nederland groeide in 2022 het aantal schulden door de hoge inflatie. Dit betekent dat artikelen duurder worden, maar de inkomens niet meegroeien.

Het krijgen van een schuld of meerdere schulden kan op de volgende manieren:

  • Je geeft meer geld uit dan je hebt. De uitgaven zijn hoger dan het inkomen, waardoor je saldo negatief wordt. Hierdoor ontstaan betalingsachterstanden.
  • Een verandering in je situatie. Je verliest bijvoorbeeld je werk of je kunt (tijdelijk) niet je werk doen door ziekte. Hierdoor dalen je inkomsten.
  • Een toeslag wordt niet op tijd stopgezet. Als je te veel toeslag of te veel vergoeding krijgt (van de overheid) moet je dit later terugbetalen. Als dat geld er dan niet is, ontstaat er een betalingsachterstand.