Logo VBV transparant

Geld & Bewindvoering

Een bewindvoerder beheert de geldzaken van iemand die dit zelf niet meer kan of problematische, financiële problemen (schulden) heeft. Informatie over geldzaken die met bewindvoering te maken hebben, leefgeld en kosten vind je hier.

Inhoud van deze pagina

Financiële problemen

Bewindvoering gaat over geld. Zoals iedereen weet heeft geld een belangrijke rol in onze levens. Als je inkomsten minder zijn dan je uitgaven en verplichtingen kom je in de problemen. 

Gelukkig is er de schuldhulpverlening. Dit is een verzamelnaam voor alle hulpverleners die mensen helpen met allerlei soorten financiële problemen. Bewindvoerders behoren ook tot de schuldhulpverlening, net als budgetbeheerders, coaches en bemiddelaars. Het doel van al deze hulpverleners is hetzelfde: Iedereen een toekomst bieden waarin alle geldzaken goed zijn geregeld!

Wanneer kom je in aanmerking voor bewindvoering?

Nu denk je misschien: Heb ik (of een dierbare van mij) een bewindvoerder nodig? Dat kan als je schulden hebt of bijvoorbeeld je inkomen verliest. Ook kan het zijn dat jij, een familielid of een vriend niet meer zelf de financiën kan regelen. In al die gevallen zou een bewindvoerder uitkomst kunnen bieden.

Er is geen duidelijke grens die zegt wie er in aanmerking komt voor bewindvoering. We raden je aan om altijd in gesprek te gaan met een bewindvoerder.

Lees meer op de pagina: Wanneer kan je een bewindvoerder krijgen?

Schulden

Als je schulden hebt, kun je een bewindvoerder om raad vragen. De bewindvoerder onderzoekt jouw situatie en maakt een plan. Dit kan bewindvoering zijn, maar misschien ook budgetbeheer of een schuldhulpje.

Wat de bewindvoerder adviseert is natuurlijk afhankelijk van je inkomen en de hoogte van de verplichtingen. 

Voorbeeld 1: Een bewindvoerder stelt een een plan op voor een alleenstaande, werkende man met 10.000 euro schuld. Het doel is om de schuld na 5 jaren te hebben afgelost en de bewindvoering dan te beëindigen. 

Voorbeeld 2: Door inkomensverlies en verminderde gezondheid klopt een echtpaar aan bij een bewindvoerder. Het bewindvoerder neemt het beheer van de geldzaken over, zodat problematische schulden worden voorkomen. Hierdoor heeft het echtpaar een hele last minder.

Bewinvoerder voor iedereen

Het zelf niet meer kunnen

Ook als er geen schulden of financiële problemen zijn, kan een bewindvoerder een uitkomst zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen met dementie of een andere medische aandoening. In dit geval kan iemand zijn of haar geldzaken steeds minder goed zelf regelen.

Het voordeel is dat het tijdig inschakelen van een bewindvoerder veel rust kan geven en veel problemen kan voorkomen.

Het uit handen geven van geldzaken kan natuurlijk als spannend worden ervaren. Gelukkig worden bewindvoerders streng gecontroleerd. Zo bekijkt de rechtbank minimaal 1x per jaar alles na.

Leefgeld

Wat is leefgeld?

Leefgeld is het bedrag dat je per week of per maand beschikbaar hebt voor uitgaven. Over het leefgeld dat je krijgt mag je zelf beslissingen nemen.

Als je onder bewind staat wordt de hoogte van het leefgeld beheerd door de bewindvoerder. Die berekent het leefgeld, zodat jij geen schulden maakt of je schulden aflost. De bewindvoerder beheert dus jouw financiële zaken. Hierdoor neemt hij veel geldzorgen bij jou weg.

bewindvoering geldzaken

Hoe gaat dit in z'n werk?

Samen met de bewindvoerder spreek je een beheerrekening af. Dit noem je ook wel een leefgeldrekening. De bewindvoerder zorgt dat hier elke week of elke maand een bedrag op komt te staan. Dit geld kan je gebruiken voor je dagelijkse uitgaven, zoals boodschappen en persoonlijke verzorging.

Iedereen krijg een persoonlijke hoeveelheid leefgeld. Er zijn geen regels voor een minimum of maximum.

De bewindvoerder neemt de verantwoordelijkheid over de rest van je geld. Dit wordt gebruikt om schulden af te lossen of bijvoorbeeld om je vaste laste te voldoen.

Goede afspraken

Leefgeld klinkt misschien eng, maar dit gebeurt altijd in goed overleg met de bewindvoerder. Er wordt altijd rekening gehouden met je leefsituatie. De bewindvoerder wordt gecontroleerd door de rechtbank.

Mochten er wel extra uitgaven nodig zijn, als bijvoorbeeld de wasmachine stuk gaat, dan zal de bewindvoerder met je meedenken. Eventueel kan de bewindvoerder dan een extra bedrag beschikbaar stellen. 

Hoogte van het leefgeld

De hoogte van het leefgeld verschilt per persoon en per situatie. Onderstaande bedragen zijn slechts een indicatie. Mocht je willen weten hoeveel leefgeld jij krijgt? Vul het formulier in en wij brengen je in contact met een goede, betrouwbare bewindvoerder bij jou in de regio.

Voorbeeld

Klik hier voor een voorbeeld situatie waarbij uitgelegd wordt hoe het leefgeld van een persoon onder bewind tot stand komt. Het voorbeeld van Socialevraagstukken.nl gaat over Karel, een man van 40 jaar.

Wat kost bewindvoering?

Er zijn vaste tarieven voor bewindvoering afgesproken door de overheid. Afhankelijk van je situatie betaalt de gemeente jouw bewindvoerder of moet je deze zelf betalen. De bewindvoerder rekent dit uiteraard mee in het beheer van jouw geldzaken.

Meld je hier vrijblijvend aan

Je bent slechts 3 stappen verwijderd van de hulp die je verdient!