“Help! Ik moet een bewindvoerder” – Stichting Koskea

Inhoud van deze blog

Wanneer moet ik een bewindvoerder?

Heb je last van schulden? Vind je het lastig om de administratie op orde te houden? Of vind je het moeilijk om toeslagen of een uitkering aan te vragen?  Dan is bewind misschien iets voor jou. 

Maar een kantonrechter benoemt niet zomaar een bewindvoerder. Daarvoor moet een goede reden zijn.

De meest voorkomende redenen zijn:

1) Problematische schulden

Een van de redenen voor het aanvragen van een bewind is de “problematische schuldenlast”. Een schuldenlast is al snel problematisch als je een laag inkomen hebt. Er gaat dan al snel maandelijks meer uit dan erin komt. 

De bewindvoerder stelt samen met jou orde op zaken, zodat het ene gat niet meer met andere gat gevuld wordt. Als je meerdere schuldeisers hebt, kom je zeker in aanmerking voor bewind.

2) Geestelijke of lichamelijke problemen

Het kan ook zijn dat je door geestelijke of lichamelijke redenen geen grip krijgt op jouw financiële situatie. Als je het moeilijk vindt te begrijpen wat er gevraagd wordt, als je bang bent om fouten te maken of stress ervaart bij financiële beslissingen of het invullen van formulieren, geeft onderbewindstelling rust. Het regelen van de geldzaken en het invullen van formulieren kost je dan geen energie meer, omdat de bewindvoerder dat voor je doet.

Bewindvoering aanvragen

Voor het aanvragen van een bewind dien je samen met jouw bewindvoerder bij de rechtbank een aanvraag in. De bewindvoerder stelt samen met jou een plan van een aanpak op. 

Als de reden van de aanvraag de problematische schuldenlast is, moet je deze schulden bewijzen. Dit doe je door daar een lijst van op te stellen met bewijsstukken. Als er sprake is van geestelijke of lichamelijke redenen voor het aanvragen van bewind, is een doktersverklaring nodig. 

De kantonrechter doet naar aanleiding van je aanvraag een uitspraak. Soms wil de kantonrechter van jou horen of jij echt bewind wil aanvragen. Dan word je opgeroepen voor een zitting en ga je samen met de bewindvoerder naar de kantonrechter.

De uitspraak

Als het bewind door de kantonrechter uitgesproken is, ontvangt de bewindvoerder een beschikking onder bewind stelling. 

Vanaf dat moment gaat de bewindvoerder, samen met jou, jouw geldzaken regelen. Er wordt een regeling getroffen met jouw schuldeisers als je schulden hebt. De verantwoordelijkheid ligt bij de bewindvoerder. Van jou wordt verwacht dat je post doorstuurt en dat je alle financiële zaken in overleg met je bewindvoerder doet. 

Is er een bijvoorbeeld een nieuw telefoonabonnement nodig of een andere zorgverzekeraar, bespreek je dat met je bewindvoerder. Ook een verhuizing of een andere baan zijn redenen om contact op te nemen. 

De bewindvoerder geeft advies of een duwtje in de goede richting. Ben je een keer extra geld nodig, dan moet dat aan de bewindvoerder gevraagd worden. Het antwoord daarop zal niet altijd positief zijn. Als er niet genoeg geld is, kan het niet. 

Ook controleert en zorgt de bewindvoerder ervoor dat je alles ontvangt waar je recht op hebt. Dat is een zorg minder voor jou.

Hoe is het om onder bewind te staan?

Zie jij op tegen een onderbewindstelling? Denk jij dat je niks meer te zeggen hebt over jouw eigen geld, dat je geen inzage hebt in jouw financiën en dat jouw sociale leven voorbij is? Dan heb je het mis. 

Alles gaat in overleg, we begrijpen jouw wensen en zijn tijdens kantooruren goed bereikbaar. Je krijgt digitaal inzage in jouw financiën en je ontvangt van ons regelmatig een financieel overzicht. We zorgen ervoor dat jouw problemen aangepakt worden en dat je alles weer op de rit krijgt. 

Als alle schulden afgelost zijn en jij je financiële zaken weer op orde hebt, kan het bewind weer worden beëindigd. In de praktijk wordt er vaak voor gekozen om het financiële beheer op vrijwillige basis voort te zetten, omdat dat rust geeft. 

We horen vaak van onze cliënten: Had ik dit maar veel eerder gedaan!