De voor- en nadelen van een bewindvoerder

Je staat voor de keuze om een bewindvoerder te nemen. Dan wil je natuurlijk graag weten wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Inhoud van deze blog

De voordelen van een bewindvoerder

Rust

Als je een bewindvoerder neemt krijg je waarschijnlijk meer rust in je leven. De kans is groot dat de geldzorgen die je nu hebt stress geven en dat je niet precies weet wat je moet doen om ervan af te komen. 

Een voordeel van en bewindvoerder is dus rust in je leven.

Stabiliteit

Onrust in geldzaken geeft vaak onrust in je leven. Door deze onrust is het soms lastig om je met de belangrijke dingen bezig te houden zoals; jezelf, je kinderen of familie, voor jezelf zorgen, goede keuzes maken in het leven etc. 

Stress is een slechte raadgever. Hierdoor ontstaat er een zogenaamde neerwaartse spiraal. Iemand die je geldzaken beheerd zorgt voor stabiliteit hierdoor maak jij weer goede keuzes.

Deurwaarders

Bewindvoerders hebben vaak een goede samenwerking met deurwaarders. Als je onder bewind gaat laat je zien dat je bereid bent te werken aan je situatie. 

Deurwaarders houden hier vaak rekening mee en treden in contact met je bewindvoerder. Hierdoor komen ze (bijna) niet meer bij jou aan de deur.

Instanties

De bewindvoerder heeft goede contacten met instanties zoals energieleveranciers, verhuur organisaties, de overheid en de belastingdienst. 

Hierdoor weten ze goed waar jij recht op hebt en wat instanties wel en niet van je mogen vragen (ook in het geval van betalingsregelingen). Zo voorkomen ze dat er afspraken worden gemaakt die niet toegestaan zijn, want dit gebeurt nog steeds veel.

Ook mogen bijvoorbeeld energieleveranciers je niet afsluiten van energie als je onder bewind staat. De bewindvoerder zoekt dan een manier om aan de energierekening of achterstanden te voldoen, zoals een betalingsregeling. Dankzij de bewindvoerder sta je sterker.

Samenwerken met schuldeisers

Wanneer je onder bewind gaat laat je zien dat je wilt werken aan je situatie. Instanties en overheden moeten hieraan meewerken door samen te werken met de bewindvoerder.

Weekgeld of maandgeld

Samen met de bewindvoerder spreek je af wat jij zelf vrij mag besteden. Dit wordt maandelijks of wekelijks aan je uitgekeerd en hiermee kun je jouw dagelijkse leven bekostigen. De rest wordt voor je gedaan.

leefgeld pinnen

Nadelen van een bewindvoerder

De grootste voordelen van een bewindvoerder zijn duidelijk. Heeft het hebben van een bewindvoerder dan ook nadelen? Ja, er zijn ook dingen die minder leuk zijn aan het hebben van een bewindvoerder.

Beslissingen over geldzaken

De bewindvoerder beslist voortaan waar jouw geld aan wordt uitgegeven. Meestal is dit eerst aan vaste lasten en schulden. Uiteraard zijn er regels waar bewindvoerders zich aan moeten houden en moeten de uitgaven altijd in jouw belang zijn. Dit kan ervaren worden als een nadeel van een bewindvoerder.

Inkomsten opgeven

Je moet alles wat je verdient en aan inkomen hebt opgeven bij de bewindvoerder. Ook je toeslagen, kinderbijslag, verdiensten van het bijklussen en giften gaan naar de bewindvoerder die vervolgens beslist wat ermee gebeurt. Soms wordt dit beslissen in overleg gedaan. Dit verschil per situatie en hoe goed het gaat in het bewind.

Kosten

Een bewindvoerder is niet gratis maar kost je vaak geen geld. Hoe werkt dit dan? 

In veel gevallen betaalt de gemeente voor jou het bewind. Op die manier kost het jou niks. Alleen in de gevallen dat je voldoende inkomsten hebt bestaat de kans dat je zelf moet betalen voor je bewindvoerder.